Andre van Koeveringe

Model Making

Andre van Koeveringe zet zijn liefde voor racerij, techniek en het fabriceren van gieterijmodellen al decennia in voor de klassieke Abarth motorsport. Zijn carrière in de modelmakerij startte al eind jaren 60 toen hij als leerling modelmaker begon bij een plaatselijke gieterij. Aldoende leert men. Na jaren lang de tijd om zijn vaardigheden te perfectioneren, startte hij in 1983 zijn eigen succesvolle bedrijf: Modelmakerij Aneko. Een onderneming gespecialiseerd in het vervaardigen van gietmodellen, vormenbouw en technische houtbewerking.

Motorsport

Naast zijn hart voor dit vak borrelde ook zijn tweede passie op: motorsport en de racerij. Dit nam vorm in 1978, toen hij begon met het karten. Over de jaren heen vocht Andre zich naar boven in diverse klassen en divisies. In ‘96 en ‘97 is dit zelfs tot internationaal niveau gekomen. Al snel kwam Andre erachter dat zijn vak erg van pas kwam binnen het motorsport en kart domein. Als gerenommeerd modelmaker beschikt hij niet bepaald van twee linker-handen. Om wat bij te verdienen en zijn motorsport hobby te bekostigen, nam hij diverse klussen aan. Bijvoorbeeld het maken van gietmodellen voor cilinderkoppen, motorblokken of ophanging onderdelen. 

Verschillende mallen voor karting, uit die tijd
Technische tekening, modellen en mallen voor een tweedelige kartmotor

Classic Abarth Racing

Rond de wisseling van het millennium stopte Andre met het karten, om verder te gaan in klassiek autoracen. Met zijn lange voorliefde voor Fiat, begon hij in 2002 aan de bouw van zijn Abarth 1000 TC. Deze heeft hij nog steeds in bezit. Naast de regelmatige circuitdag, racet hij al ruim 10 jaar in de hoogste divisie van de “Abarth Coppa Mille” group binnen het “Kampf der Zwerge” (Strijd van de Dwergen) kampioenschap. Wedstrijden worden door heel Europa gehouden, geen beroemd circuit wordt overgeslagen. Denk aan Zandvoort, Zolder, Hockenheim en Spa.

Andre's trouwe Abarth 1000 TC op Hokkenheim in 2016

Abarth Motorsport

Ook in dit gezelschap was er veel vraag naar Andre’s vaardigheden. Vooral orginele en klassieke Abarth onderdelen zijn oud en zeldzaam. Vaak werd Andre gevraagd om deze race-onderdelen opnieuw te vervaardigen op basis van het originele object, bijvoorbeeld Abarth carterpannen, kleppendeksels, velgharten ect. Voor velen een onmisbare service, vanwege de zeldzaamheid van deze onderdelen. Maar ook klussen buiten het model maken stonden Andre niet in de weg. Zoals krukassen blancheren, carburateurs reviseren of complete motoren opbouwen en afstellen. Vanuit al deze bezigheden is deze website ontstaan, om zijn diensten beschikbaar te maken voor een breder publiek.

Bouw van een A-2000 Abarth motor
Het meten van de verbrandingskamer van de cilinderkop
Een gietmodel voor een klassiek NSU wiel
Een afgewerkt en gepolijst Abarth cilinderkop